درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:22:4 FA | AR | PS | EN
بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت            تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست            آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه            






تاریخ نشر: 1399/02/17 - 23:37:4
تعداد بازدید: 719
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

بررسی منابع طبیعی در افغانستان

اغلب فکر می‌کردند منابعی نامتناهی در افغانستان وجود دارد که می‌توان با ظرفیت‌سازی و سرمایه‌گذاری روی آن به خودکفایی اقتصادی رسید، اما همچون بسیاری از کشور­های دارای منابع که درگیر بیماری­های اقتصادی هستند، این کشور نیز از این مسئله مستثنی نبوده و منابع طبیعی چالش­هایی برای آن­ها به وجود آورده است.

اغلب فکر می‌کردند منابعی نامتناهی در افغانستان وجود دارد که می‌توان با ظرفیت‌سازی و سرمایه‌گذاری روی آن به خودکفایی اقتصادی رسید، اما همچون بسیاری از کشور­های دارای منابع که درگیر بیماری­های اقتصادی هستند، این کشور نیز از این مسئله مستثنی نبوده و منابع طبیعی چالش­هایی برای آن­ها به وجود آورده است.

اغلب فکر می‌کردند منابعی نامتناهی در افغانستان وجود دارد که می‌توان با ظرفیت‌سازی و سرمایه‌گذاری روی آن به خودکفایی اقتصادی رسید، منابعی که چشم همه به آن‌ها دوخته‌شده و امید ثبات اقتصادی کشور افغانستان می‌باشد، اما همچون بسیاری از کشور­های دارای منابع که درگیر بیماری­های اقتصادی هستند، این کشور نیز از این مسئله مستثنی نبوده و منابع طبیعی چالش­هایی برای آن­ها به وجود آورده است. در این گزارش به ارائه آماری از میزان منابع طبیعی در این کشور و چالش­ها و راه حل­های عبور از شرایط فعلی پرداخته خواهد شد.

مرور آماری منابع طبیعی

وزارت معادن و پطرولیم، ارزش منابع طبیعی افغانستان را 3 تریلیون دلار تخمین زده که این ذخیره 162 برابر تولید ناخالص داخلی کشور در سال 2016 (18.4 میلیارد دلار) می‌باشد؛ امری که در ثبات اقتصادی و کاهش وابستگی کشور به کمک‌های خارجی نقش مهمی می‌تواند داشته باشد. به‌عنوان‌مثال میزان ذخایر تازه کشف‌شده لیتیم، آهن، مس، کوبالت و طلا در جنوب افغانستان به‌اندازه‌ای است که می‌تواند افغانستان را به یکی از کشورهای مهم و ثروتمند جهان تبدیل کند[1]. روزنامه‌ی نیویورک‌تایمز[2] در گزارشی آورده است که لیتیم افغانستان برابر با نفت عربستان است و معدن حاجی گگ به مقدار دو میلیارد تُن ذخیره آهن دارد. این گزارش می‌افزاید که اورانیم افغانستان در جهان بی‌نظیر و ذخایر مس افغانستان با بزرگ‌ترین ذخیره مس شیلی برابر است. این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارش خود به ارزش گاز افغانستان پرداخته و  یک تریلیون دلار تخمین زده است و اضافه کرده است که حتی زمرد افغانستان از زمرد کلمبیا و الماس افغانستان از الماس آفریقا هم باکیفیت‌تر است[3]. هم‌چنین گفته می‌شود سالانه پنجاه میلیارد مترمکعب آب افغانستان به‌گونه‌ای رایگان به کشورهای همسایه سرازیر می‌شود.

بیماری هلندی از نوع افغانستانی

کاهش ارزش پول ملی، قدرت رقابت‌پذیری سایر صنایع را کاهش داده و درنهایت سایر بخش‌های اقتصادی را با رکود مواجه میکند، یعنی سرکوب صنایعی که می‌توانند صادرات داشته باشند ولی به دلیل کاهش قدرت پول ملی رشد نمی‌کنند. بعلاوه، درصورتی‌که درآمدهای ارزی ناشی از عواید منابع طبیعی به پول ملی تبدیل‌شده و وارد بودجه دولت شود و برای بهبود وضعیت اجتماعی تحت عنوان‌های مختلف استفاده گردد؛ تورم را افزایش خواهد داد. تورم زمانی به مشکل جدی اقتصادی مدل می‌گردد که درآمدهای ارزی منابع طبیعی برای مدتی قطع گردد.

عدم شفافیت قرارداد­ها

وجود قراردادهای غیر شفاف در زمینه ی استخراج منابع طبیعی که میان دولت افغانستان و شرکت‌های استخراج‌کننده، امضا می‌گردد منجر به؛ عدم شفافیت در قیمت‌گذاری منابع طبیعی استخراج‌شده، عدم وجود اطمینان از مقدار پرداختی‌های شرکت‌های استخراج‌کننده و دریافتی‌های دولت افغانستان میشود و  سوءاستفاده از عواید منابع طبیعی را در پی خواهد داشت. این­ها در حالی است که افغانستان عضویت ابتکار شفافیت صنایع استخراجی[4] (EITI) را داشته که بر اساس آن، این کشور متعهد به تهیه و ارائه گزارش‌ها به نهاد یادشده می‌باشد. در آخرین گزارش این نهاد که در سال ۲۰۱۷ منتشرشده، یادآوری شده است که بعضی از شرکت‌ها بدون اخذ جواز به استخراج معادن پرداخته و شرکت‌هایی هم بوده‌اند که از فعالیت‌هایشان هیچ گزارشی نداده‌اند.

ارتباط عواید منابع طبیعی با پیسه عادی افغانستان

درآمد صنایع استخراجی در شرایط فعلی نقش چشم‌گیر در بودجه کشور ندارد. بااین‌وجود، همین درآمد اندک در بعضی از قسمت‌های بودجه عادی کشور به مصرف می‌رسد. ادامه این روند در آینده باعث خواهد شد تا درآمد منابع طبیعی افغانستان به‌جای تبدیل‌شدن به ثروت، صرف هزینه‌های جاری دولت در قالب پرداخت معاشات، خریداری تجهیزات و …گردد. هرچند که صرف پول این منابع در بودجه به‌خودی‌خود بد نیست ولی اگر دولت بخش بزرگی از درآمدش از این راه باشد، در صورت کاهش درآمد صدمه بزرگ خواهد خورد.

چالش‌های محیط‌زیستی

ضعف نظارت دولتی و شهروندان کشور از پروسه چگونگی استخراج منابع طبیعی باعث می‌گردد تا شرکت‌های استخراج‌کننده منابع طبیعی صرفاً به حداکثر شدن سودشان توجه کرده و مراقب ضرر رساندن به محیط‌زیست نباشند. چنین حالت به آب‌ها و محیط‌زیست ضربه زده و سلامت انسان‌ها را نیز به خطر مواجه می‌سازد.

بامطالعه دلایل ذکرشده می‌توان پی برد که حکومت و دولت‌های افغانستان در حال حاضر توانایی و تخصص درزمینه ی مدیریت منابع طبیعی کشور را ندارد. بنابراین، استخراج منابع طبیعی در کوتاه‌مدت با چالش‌های جدی مواجه می‌باشد. از مهم‌ترین مشکلات اساسی برای استخراج منابع طبیعی می‌توان دلایل زیر را ذکر نمود:

  1. عدم تصویب قانون معادن
  2. عدم شفافیت در قراردادها
  3. ناامنی
  4. نبود زیرساخت‌های لازم

راه‌حل‌ها

  1. درآمد به‌دست‌آمده از آدرس منابع طبیعی افغانستان باید به ثروت ملی تبدیل شود که مربوط به نسل فعلی و نسل‌های آینده در کشور می‌باشد.
  2. عواید منابع طبیعی نباید مانند کمک‌های خارجی غرض حفظ تصنعی ارزش پول افغانی در بازار پولی کشور به حراج گذاشته شود.
  3. جامعه مدنی، رسانه‌های اجتماعی و شهروندان کشور باید نظارت قوی روی چگونگی عواید منابع طبیعی کشور داشته و بالای حکومت افغانستان و شرکت‌های استخراج‌کننده منابع طبیعی فشار آورند تا آمارهای دریافتی‌ها و پرداختی‌های مربوط به داد و گرفت منابع طبیعی را انتشار داده تا مانع فساد و حیف‌ومیل شدن درآمدهای منابع طبیعی گردند.
  4. استخراج منابع طبیعی کشور نباید به هزینه آلودگی محیط‌زیست تمام شود.
  5. دست‌نخورده ماندن منابع طبیعی افغانستان به سود کشور نبوده و امکان دارد در آینده باعث افزایش تضاد منافع بین کشورها گردیده و سبب بروز ناامنی‌ها و جنگ‌ها گردد.

برای افغانستان تراژدی بزرگ خواهد بود درصورتی‌که منابع طبیعی دست‌نخورده‌اش که ظرفیت تبدیل‌شدن به ثروت بزرگ را دارد و روزنه‌ای امید برای توسعه اقتصادی -اجتماعی، رشد اقتصادی پایدار و کاهش فقر می‌باشد؛ منجر به افزایش فساد، تنش‌های اجتماعی و عقب‌ماندگی کشور گردد. درنتیجه، کشور دچار نفرین منابع طبیعی گردد. سیاست‌گذاران کشور باید به‌صورت استراتژیک در این زمینه نگاه انداخته و با الهام از کشورهای دارای وفور منابع طبیعی که توانسته‌اند منابعشان را به سود رونق اقتصادی و رفاه اجتماعی سوق دهند، استفاده نموده و افغانستان را از احتمال دچار شدن به نفرین منابع طبیعی نجات دهند.

منابع:

[1] .گزارشات وزارت معدن افغانستان،2016

[2] The New York Times

[3] .«نفرین منابع افغانستان»،روزنامه نیویورک تایمز،2016

[4]  Extractive Industries Transparency Initiative

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17081


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند

افشای تعداد نظامیان امریکایی در سوریه

انگلیس بزودی روند اسکان مجدد افغان‌ها را پایان می دهد

سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.